Tarihçe

Suvarlı Beldesinde 1928 yılında harf inkılabı ile birlikte ilkokul açılmış ve bu okul bir dönem üç (3 )yıllık mezun vermiştir.Sonraları isteğe göre beş (5 ) yıl okunmuştur. Okul beş (5) yıllık mezunlarını 1935-1936 yıllarında vermeye başlamıştır.1966-1967öğretim yıllarına kadar kız öğrencilere pek rastlanmamaktadır.Kız öğrenciler daha sonraki dönemlerde okul kayıtlarında sıkça görülmeye başlanmıştır.1928 yılından 1964-1965 öğretim yılına kadar okulda mezun olan öğrenci sayısı 367 kişi olup bu oran kız öğrencilerde hemen hemen yok gibidir.Şimdi ise okur yazar oranı %85 lere varmıştır. 1956 yılında Suvarlı Merkez ilkokulu yapılmış, binanın yapılıp tamamlanmasıyla okul eğitim öğretime açılmıştır.İlk önce okul binası 3 sınıflı olarak açılmış olup daha sonra aralarla sınıflar eklenerek 5 sınıflı bir bina haline getirilmiştir.Okulumuzun Besni ilçesine uzaklığı 35 Km dir.Okul 4156 metrekarelik bir arazi üzerine yapılmış fakat okul binası 400m2 üzerine kuruludur.2001-2002 yılında okulumuz genel bir onarım görmüş ve okulun bahçesine 4 gözlü bir tuvalet ile 1 depo eklenmiştir.Okulun onarımı sırasında kısa bir süreliğine de olsa  Suvarlı Lisesinde eğitim-öğretime devam edilmiştir.Okulun ilçeye olan uzaklığının fazla olması ve değişen yaşam koşulları sebebi ile beldeden göçler meydana gelmiş ve bu göçler düzenli olarak nüfusun düşmesine ve dolayısıyla da okuldaki öğrenci sayısında hızlı bir şekilde düşüşler meydana gelmiştir.2011 de yapımına başlanan ve 2013 yılında eğitim öğretime hazır hale getirilen 8 derslikli ve 3 kattan oluşan okul yeni binasına taşınmıştır.Okulumuza, 2018 şubat ayında Suriye Afrin Bölgesinde çıkan çatışma sonucunuda şehit olan beldemiz nufusuna kayıtlı  Enes SARIASLAN ´ın adı verilmiştir.2018-2019 eğitim öğretim yılında okulumuzun Suvarlı Merkez İlkokulu olan adı değiştirilerek Şehit Enes SARIASLAN İlkokulu olmuştur ve bu isimle eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Etiketler :Tarihçe,